Menu

Akoestische oplossingen

Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Maar vaak wordt onder akoestiek verstaan de eigenschappen die een ruimte heeft op klank en nagalm van geluid.

Akoestische oplossingen

 

De klank en de nagalm van het geluid is afhankelijk van absorptie en terugkaatsing van het geluid door wanden of attributen en de grootte van de ruimte. De absorptie gebeurt door een ruwe en zachte afwerking. Terugkaatsing gebeurt door een gladde en harde afwerking

Of het nu gaat om een kantoor, een hotel, een restaurant of een openbare ruimte: ruimtes zijn belangrijk. Hun inrichting vervult een essentiële rol in de beleving van werk, onderling contact en persoonlijk welzijn.

Medewerkers zijn gelukkiger en productiever in een werkomgeving met een goed akoestisch ontwerp. Niet alleen te weinig maar ook teveel geluidsabsorberend materiaal is slecht voor de akoestiek.

Op welke manier wordt de akoestiek van een ruimte bepaald?

In een ruimte kan met behulp van diverse meetapparatuur de belangrijkste akoestische parameters als galmtijd en reflecties worden bepaald. De gemeten waardes zijn nodig om een uitgangspositie vast te leggen en een tailormade akoestisch plan te creëren.


Diverse akoestische oplossingen

Elke ruimte heeft zijn eigen akoestische plan afhankelijk van de ruimte zelf en de te realiseren inrichting. Soms maken relatief kleine maatregelen zoals het plaatsen van akoestische panelen of kasten al een groot verschil. Er zijn legio mogelijkheden die hier niet allemaal behandeld kunnen worden, zodoende een kleine selectie van wat er mogelijk is;

  • Wanden en panelen
  • Plafonds
  • Losse akoestische elementen
  • Vloeren
  • Groenvoorziening

Panelen

Een akoestisch paneel heeft een kern van akoestisch materiaal om het omgevingsgeluid te absorberen hier over wordt een cover getrokken ter afwerking. De panelen bestaan er in vele soorten en maten. Het kan een paneel zijn dat aan een muur bevestigd wordt, het kan ook een paneel zijn dat op zichzelf staat, wielen heeft en daardoor verrijdbaar is.

Akoestische panelen kunnen ook aan een draad aan een plafond bevestigd worden, het feit dat de panelen dan hangen kan een mooi ruimtelijk effect geven. Bovendien hebben panelen dan een dubbele werking. Om een speciale sfeer te creëren kunnen wij een beeld op het paneel laten drukken.


Plafonds

Plafondelementen kunnen een goede basis vormen voor een fijne akoestische beleving. Een systeemplafond bijvoorbeeld heeft een akoestische waarde waarmee je een deel van klank en de nagalm van het geluid kunt beïnvloeden.

Als de wens bestaat het bouwkundige plafond in het zicht te laten, wat als resultaat heeft dat de harde oppervlaktes de akoestiek niet ten goede komt, kan het plafond gespoten worden met akoestisch materiaal. Zo blijft het gewenste industriële karakter gehandhaafd maar is de goede ruimtelijke akoestiek gewaarborgd. Spuitwerk is op ieder plafond toepasbaar en door het geringe gewicht geen extra belasting voor onderliggende constructie. 

Onze diensten voor projectmanagement:
Zoekt u een specifieke dienst of heeft u vragen over deze diensten?
Bekijk onze andere diensten of neem contact met ons op.
Onze andere diensten:
Enkele projecten waar deze dienst toegepast is:

Bouwfonds

Door het vertrek van voorma...

Puratos

Cassonade heeft de bouwkund...

Sonos

Vanuit een ontgroeide kanto...